Lagd i varukorgen
6
Ett måste för hemmabryggaren! Vare sig du tillverkad vin, öl eller något annat.
Denna jäsningsmätare använder du för avgöra hur långt gången jäsningsprocessen är i din vätska. För att beräkna alkoholhalten i ditt vin kan du använda en hydrometer (jäsningsmätare). Här är formlerna och förklaringarna:
Startvärde = +75 (dvs 75 på vita skalan)
Slutvärde = -2 (dvs 2 på svarta skalan, ibland röd)
Alkoholhalten (i volymprocent) är helt enkelt antalet streck mellan start- och slutvärde, delat med 7.4.
Alkohol = (75--2) / 7.4 = 77 / 7.4 = 10.4 %
Obs! Denna formel fungerar ej om du tillsätter vatten, socker eller något annat mellan ditt startvärde och slutvärde.
Det är din slutliga alkoholhalt som bestämmer när brygden har slutat jäsa. För att ta reda på det tar du helt enkelt mätvärdet med 1-2 dagar emellan och om det står på samma så är jäsningen över. Detta kan du göra med exempelvis en flaska som är lika hög som mätaren.
För att kunna lämna ett omdöme behöver du ange ditt ordernummer och din e-postadress. Ordernumret hittar du i orderbekräftelsen du fått till din e-post. Sök på "partykungen" i din mail så hittar du den busenkelt!